انواع روغن های خوراکی

انواع روغن های خوراکی

انواع روغن های خوراکی - روغن داتیس

انواع روغن های خوراکی : امروزه در پخت انواع غذاها، اغلب به روغن خوراکی نیاز است. البته گاهی پیش می‌آید که برای هر نوع غذا از روغن متفاوتی هم استفاده می‌شود. هم‌اکنون انواع روغن خوراکی در بازار مواد غذایی موجود است که هرکدام بنا به مواد اولیه و نوع مصرف با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین به هنگام خرید روغن خوراکی باید آن را از نظر تاثیر بر سلامتی جسم بررسی کرد. برای اینکه بیشتر در مورد روغن عمده خوراکی اطلاعات کسب کنید، با مقاله زیر از سایت داتیس همراه باشید.

مطالعه بیشتر : انواع روغن های خوراکی و خواص منحصر به فرد آنها

تاریخچه انواع روغن های خوراکی

روغن‌‌های خوراکی، هزاران سال است که توسط انسان‌ها استفاده می‌شوند. شواهد باستان‌شناسی نشان می‌دهد که استفاده از روغن زیتون از حدود ۶ هزار سال پیش‌از میلاد مسیح رواج داشت. همچنین روغن‌های دیگری مانند روغن کلزا، روغن خشخاش، روغن بادام و روغن کنجد هم از دوران برنز در دسترس مردم عادی قرار داشتند.

در ایران باستان، استفاده از روغن‌های خوراکی به دوران هخامنشیان بازمی‌گردد. در این دوره، روغن‌های گیاهی مانند روغن کنجد و روغن زیتون به‌عنوان ماده غذایی و همچنین برای مصارف دارویی و حتی آرایشی استفاده می‌شدند. استفاده از روغن‌های خوراکی در دوران ساسانیان، گسترش بیشتری پیدا کرد و تکنیک‌های جدیدی برای استخراج و استفاده از روغن‌ها به وجود آمد. در این دوره، روغن‌ها در مراسم مذهبی و آیین‌ها هم مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

بهترین روغن خوراکی کدام است؟

روغن زیتون

یکی از سالم‌ترین روغن‌های خوراکی چندمنظوره روغن زیتون است که برای مزه دار کردن انواع سالاد، پخت‌وپز و سرخ کردنی‌های ملایم مناسب است. البته روغن زیتون انواع مختلفی دارد؛ اما نوع فرا‌ بکر آن در دسته روغن‌های چندمنظوره قرار می‌گیرد.

این روغن فرا بکر حاوی مقدار زیادی چربی تک غیراشباع و اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه است که در مقایسه با روغن‌های دیگر نقطه دود نسبتاً کمتری دارد بنابراین برای پخت‌وپز با حرارت کم و متوسط یک انتخاب ایده آل است.

روغن زیتون حاوی آنتی اکسیدان‌های قوی مانند ویتامین E و فنول‌ها بوده، به همین دلیل بسیاری از کارشناسان تغذیه بر این باورند که این روغن دوست و حامی سلامت قلب است.

خودداری از مصرف روغن های خوراکی با سطوح پراکسید بالا

روغن کانولا

این روغن از دانه‌های گیاه کانولا یا کلزا استخراج می‌شود. روغن کلزا دارای مقدار بالایی از اسیدهای چرب غیراشباع، اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامین E و آنتی اکسیدان‌های مفیدی است که به سلامت قلب و عروق آن کمک می‌کند.

در بین تمامی روغن‌های گیاهی، روغن کانولا کمترین میزان چربی اشباع‌شده و بالاترین نقطه دود را دارد؛ بنابراین یک انتخاب بسیار خوب برای پخت‌وپز با حرارت بالا است.

روغن نارگیل

روغن کوکونات یا روغن نارگیل از گوشت نارگیل استخراج می‌شود و منبع خوبی از اسیدهای چرب اشباع‌شده است. به همین دلیل برخی‌ها معتقدند نباید از این روغن در مقدار زیاد استفاده کرد.

طبق بیانیه انجمن قلب آمریکا بدن انسان همواره به مقداری اسیدهای چرب اشباع‌شده نیاز دارد که می‌توان آن را از یک منبع گیاهی سالم مانند روغن نارگیل تأمین کرد تا سطح کلسترول و فشارخون در حالت طبیعی قرار بگیرد

یکی دیگر از دلایل سالم بودن روغن نارگیل وجود ترکیبات مفیدی همچون اسید لوریک و اسید کاپریلیک است که خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی دارند و به تقویت مغز و قلب کمک می‌کند.

از این روغن می توان در خام‌خواری، پخت‌وپز و سرخ‌کردنی های ملایم استفاده کرد.

روغن آفتابگردان

از دانه‌های آفتابگردان استخراج می‌شود. این روغن دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب ناسالم اشباع‌شده، ویتامین E، امگا ۳ و امگا ۶ است.

روغن آفتابگردان عطروطعم قوی ندارد؛ بنابراین بر طعم نهایی غذا اثر چشمگیری نخواهد گذاشت. ازآنجایی‌که نقطه دود نسبتاً بالایی دارد یک انتخاب خوب برای پخت‌وپز با درجه حرارت بالا است. این روغن می‌تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند و میزان کلسترول بد را کاهش دهد.

روغن سبزیجات

 آن را با نام «روغن نباتی» می‌شناسیم. این روغن مخلوطی از روغن‌های کلزا، ذرت، سویا، گلرنگ، خرما و آفتابگردان است. برخی‌ها بر این باورند که روغن سبزیجات نمی‌تواند یک روغن سالم باشد و در دسته بهترین روغن‌ها برای پخت و پر قرار نمی‌گیرد.

باید بگوییم این موضوع تماماً درست نیست. شاید روغن نباتی به‌اندازه روغن زیتون فرا بکر مفید و سالم نباشد؛ اما مصرف آن مضر نیست. در صورت رعایت اعتدال در استفاده از این روغن شما کاملاً ایمن خواهید ماند.

خوب است که بدانید روغن سویا، گلرنگ، خرما یا هر نوع سبزیجات دیگری که در این روغن به کار می‌رود، زیرمجموعه ای از روغن نباتی هستند.

روغن آووکادو

یکی از سالم‌ترین روغن‌های خوراکی که هم‌رده روغن زیتون فرا بکر تصفیه نشده بوده، روغن آووکادو است. این روغن نقطه دود بالاتری نسبت به روغن زیتون فرابکر دارد. به همین دلیل برای پخت‌وپز در حرارت بالا و سرخ کردن بسیار مناسب است.

روغن آووکادو حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع، مقدار کمی اسید چرب غیر اشباع و ویتامین E است؛ اما در دسته روغن‌های سالم خوراکی گران‌قیمت قرار دارد.

روغن بادام‌زمینی

این روغن انواع مختلفی دارد. طعم و مزه غنی آن باعث می‌شود که غذای شما عطروطعم بیشتری از دانه‌های خوراکی را به خود بگیرد. روغن بادام‌زمینی یکی از بالاترین میزان چربی‌های تک غیراشباع را در میان روغن‌های پخت و پز دارد و می‌توان از آن برای سرخ کردن مواد در حرارت متوسط هم استفاده کرد.

روغن گردو

از  سالم‌ترین روغن‌های خوراکی روغن گردو است؛ اما به دلیل پایین بودن نقطه دود نمی‌توان از آن برای پخت‌وپز یا سرخ کردن استفاده کرد.

روغن گردو حاوی مقدار قابل توجهی اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ است که به کنترل التهاب کمک می‌کند. این روغن را می‌توان به همراه سالاد، میوه یا برای مزه دار کردن دسرهایی مانند پنکیک به کار گرفت.

روغن کنجد

این روغن عطرو طعم بسیار قوی دارد و حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع و اسیدهای چرب غیراشباع است. روغن کنجد برخلاف روغن آووکادو و زیتون از مواد مغذی کمتری برخوردار است؛ اما نقطه دود بالایی دارد. به همین دلیل برای آشپزی با حرارت بالا کاندید مناسبی است.

روغن سویا

پرمصرف‌ترین روغن خوراکی چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که بعد از روغن پالم، روغن سویا در این جایگاه قرار می‌گیرد. این روغن از دانه‌های سویا استخراج می‌شود و تاریخچه‌ای طولانی دارد. سویا برای اولین‌بار در چین، حدود ۱۰۰۰ سال قبل از میلاد کشت شد. در سال‌های جنگ جهانی دوم، روغن سویا به دلیل کمبود سایر چربی‌ها و روغن‌ها برای اولین‌بار در ساخت مارگارین به کار رفت. درحال‌حاضر، بیشترین مصرف روغن سویا در تهیه خوراک دام است.

از بهترین روغن خوراکی تا بدترین‌

کلام پایانی مقاله انواع روغن های خوراکی

انتخاب بهترین روغن خوراکی داتیس مهم‌ترین قدم در راستای بهبود رژیم غذایی و تضمین سلامت جسمی است. از آن‌جایی‌که بیشتر غذاها با روغن پخته یا سرو می‌شوند، باید توجه بسیار ویژه‌ای به محتویات روغن‌هایی که مصرف می‌کنیم داشته باشیم. نخستین و مهم‌ترین نکته برای انتخاب بهترین روغن خوراکی، ترجیح دادن روغن‌های مایع و گیاهی به روغن‌های جامد و جانوری است. در وهله‌ی دوم و آخر، باید توجه داشت که مقدار چربی‌های اشباع‌شده‌ی روغن مصرفی کم باشد و میزان کلسترول مضر بدن را افزایش ندهد. روغن داتیس با آنتی اکسیدان بالا، دارای امگا 3 و امگا 6 و عاری از پراکسید است.

تیم تولید محتوا وب‌سایت

نظرات بسته شده است.